Zima prebehla s teplotami nad priemerom obdobia s častými zrážkami, s výnimkou malej snehovej nádielky. Nasledujúce mesiace sa striedali teploty s hodnotami pod historickým priemerom, najmä v mesiacoch júl
a auguste. Zrážky zostali vysoké, najmä s niektorými nepretržitými daždivými dňami. V lete sa vyskytli typické búrkové udalosti, ktoré nie sú nad rámec normy. Klíma rozhodne pripravená na krásu s príchodom septembra, keď aj napriek zrážkam značnej intenzity, vysokým teplotám a nízkej vlhkosti vzduchu umožnilo dobrý záver vegetačného cyklu. Jeseň vždy končila príjemnými teplotami až do začiatku decembra.
Skoré pučenie začiatkom apríla takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach, po ktorom nasleduje
rýchle olistenie. Kvitnutie bolo stále v súlade s priemermi, smerom k posledných desať májových dní. Následne došlo k spomaleniu procesov.
Veraison fáza sa vyskytla v historickom priemere pre rôzne odrody / prostredia, na začiatku
júla, prvých desať augustových dní. Dozrievanie nasledovalo po tejto fáze asi mesiac,
a zber hrozna na odpočinok v ovocnej pivnici sa začal v historickom priemere.
Výroba: Ovocie zo zmesi pozostávajúce z približne 75 % Corvina Veronese, 20 % Rondinella
a 5 % Rossignola a Negrara.
Hrozno určené na výrobu Amarone sa zbiera 1-2 týždne skôr ako tie pre Valpolicella. Počas zberu sa vyberajú
len dokonale neporušené a suché trsy, potom umiestnené v nízkych prepravkách. Zostávajú vädnúť v špeciálnych dobre vetraných miestnostiach, aby sa predišlo riziku napadnutia plesňou.
Proces sušenia trvá do konca januára, v týchto mesiacoch sa hrozno neustále kontroluje a pri poškodení prípadne odstraňuje. Nakoniec sušním hrozno stratí 30 – 40 % svojej hmotnosti pri zvýšení koncentrácie cukru, čo je pri následnej fermentácii nevyhnutné na zabezpečenie značného obsahu alkoholu (okolo 15 %). Macerácia sa vykonáva v kontakte s kožou po dobu 20-30 dní. Počas fermentácie, vzhľadom na vysoký stupeň obsahu alkoholu, ktorý sa vyrába, musia byť kvasinky vysoko selektované a odolné (obdobie fermentácie Amarone je medzi januárom a februárom). Po stočení sa produkt posiela do oceľových nádrží, aby sa spustila
jablčno-mliečna fermentácia v nasledujúcich mesiacoch. V tomto bode začína fáza zrenia, ktorá bude trvať 3 roky so zrením 12 mesiacov vo veľkých sudoch (slavónsky dub) a 30 % v malých barikových sudoch a tonneaux (francúzsky dub). Pred uvedením na spotrebu je zrenie ukončené minimálne 6-mesačným odpočinkom vo fľaši.
Organoleptický popis: Má intenzívnu fialovú farbu a vyjadruje buket džemu, čerešní a slivka spolu s náznakmi vanilky. Chuť je plná, harmonická, vyvážená a perzistentná. Zanecháva všetku svoju silu na podnebí s teplým a elegantným telom.
Párovanie a servis:
Uprednostňuje párovanie s červeným mäsom, vareným mäsom, slanými rizotami a tvrdými syrmi.
Skvelé ako konverzačné víno.
Podávať by sa malo pri teplote 18-20°C.

65 €
Nový komentár