Che cos'è ETNA D.O.C.

Pridané 7.10.2022 11:46:58 Počet zobrazení 207

Čo to je ETNA D.O.C.

Che cos'è ETNA D.O.C.

ETNA DOC: NAJSTAROVEJŠÍ TALIANSKÝ DOC (Denominazione di origine controllata - Označenie pôvodu)

TROCHU HISTÓRIE

Provincia Catania a dediny Etna sú krajinou najstaršej sicílskej poľnohospodárskej civilizácie; prvé svedectvá poľnohospodárskych spoločenstiev sa týkajú neolitu. Táto časť východnej Sicílie bola ako prvá kolonizovaná Grékmi (729 pred Kr.) a v 8. stor. BC už poznal víno a možno aj vinič.
V piatom storočí. pred naším letopočtom bola táto oblasť silne vysadená, o čom svedčia niektoré pohoria tej doby, ktoré sa dostali až k nám. V treťom storočí. AC Theocritus hovorí o veľkom rozšírení vinohradu na úpätí Etny; následne malo vinohradníctvo obdobie úpadku a potom sa zotavilo z 13. storočia. DC ďalej.
V roku 500 Fazello chválil vína vyrábané na úpätí Etny a v roku 700 Arnolfini hovoril o víne Mascali, ktoré sa vyvážalo na Maltu. V roku 1848 sa obrábalo takmer 26 000 hektárov viníc.
V roku 1869 G. Gregorio spomína známe vína grófstva Mascali (XVIII-XIX. storočie), starobylého územia na svahoch Etny, ktoré sa nachádza medzi súčasnými Giarre a Mascali a hornými oblasťami úpätia Etny. V rokoch 1880 až 1885 bola Catania sicílskou provinciou s najväčším počtom viníc s viac ako 90 000 hektármi viníc; ale invázia fyloxéry na začiatku 20. storočia spôsobila vážnu krízu vo vinohradníctve; hektáre viníc klesli na približne 40 000 hektárov.
Zmenšovanie plochy viníc v priebehu rokov je spôsobené častými erupciami Etny a objektívnymi ťažkosťami ťažkého, takzvaného „hrdinského" vinohradníctva, kde sú vinohrady z veľkej časti terasovité kvôli strmým svahom a kde sú náročné pestovateľské práce a preto si vyžadujú veľmi vysoké náklady.
No napriek týmto „ťažkostiam" si vinohradníctvo Etny po stáročia vždy udržalo veľmi dôležitú úlohu pestovania pre toto územie s výrobou vysoko kvalitných vín až do súčasnosti.
Nedávna história sa vyznačuje pozitívnym vývojom denominácie, s výsadbou nových viníc, vznikom nových spoločností, profesionalitou prevádzkovateľov, ktorí prispeli k zvýšeniu úrovne kvality a reputácie DOC "Etna", čoho dôkazom je národným a medzinárodným uznaním „Etna" DOC vín vyrobených spoločnosťami v geografickej referenčnej oblasti. Bolo to prvé sicílske DOC, ktoré bolo uznané a jedno z najstarších v Taliansku, s Dpr z 11. augusta 1968, nedávno, v roku 2011, bola špecifikácia upravená, so zavedením typu šumivého vína, v bielej verzii a rosé, a vyhradené pre červenú.

GEOGRAFICKÉ FAKTORY

Vymedzená zemepisná oblasť spadá do provincie Catania a zahŕňa časť územia 20 obcí na úpätí Etny, najvyššej aktívnej sopky v Európe (3 300 m), impozantnej kužeľovej hory, ktorá sa týči z hladiny mora severne od Catanie, so základňou obvode asi 180 km, ktorý svojimi častými erupciami vždy podmieňoval život populácií žijúcich na jeho svahoch a v priľahlých oblastiach.
Vymedzená zemepisná oblasť má preto tvar polkruhu okolo sopky, ktorý je otvorený na západnej strane. Oblasť Etny môže byť vďaka svojej osobitosti definovaná ako „ostrov na ostrove"; v skutočnosti má pedoklimatické vlastnosti, ktoré ho jasne odlišujú od zvyšku sicílskeho regiónu.
Dotknutá oblasť sa vyznačuje aj výraznou klimatickou a pôdnou variabilitou v závislosti od sklonu svahu a nadmorskej výšky, ktorá definuje rôzne prostredia, a to všetko rôznym spôsobom priaznivé pre vysokú kvalitu výroby vína. Povaha pôdy je úzko spojená s vulkanickou matricou; pôda vznikla najmä nahromadením a následnou premenou rôznych erupčných materiálov, ako sú popol, piesky, lapily a pemza; 80 % vinohradníctva v oblasti je na hnedých andických pôdach a hnedých vylúhovaných pôdach (sopečného pôvodu) a zvyšných 20 % na aluviálnych pôdach.
Pôdy vulkanického pôvodu sú vo všeobecnosti sypké, bohaté na skelet, a teda s vynikajúcou priepustnosťou, bohaté na mikroelementy a asimilovateľný draslík a v priemere zásobené alebo chudobné na asimilovateľný dusík a fosfor. Pestovanie viniča zaberá najmä územia v nadmorskej výške od 300 do 900 m. nad morom, siahajúce do výšky 1 100 m. Podnebie možno klasifikovať ako mierne stredomorské s ročným režimom zrážok, ktorý má maximum v jesenno-zimnom období a minimum v letnom období; mesiace jún a júl sú zvyčajne suché, zatiaľ čo august je dosť daždivý.
Priemerné ročné zrážky sú výrazne vyššie ako na zvyšku ostrova a líšia sa podľa sklonu; na juhozápadnej strane je ročný priemer najnižší a pohybuje sa okolo 600 mm, ktorý sa zdvojnásobuje a na severnej a severovýchodnej strane dosahuje 1 200 mm za rok. Juhozápadná strana sa preto vyznačuje nižšou relatívnou vlhkosťou a vinič siaha až do výšky 1100 metrov. Východná strana (Giarre, S. Venerina) je najskoršia kvôli expozícii a okrem toho, ovplyvnená pobrežným vánkom, denné tepelné hodnoty, aj keď sú charakterizované evidentnými teplotnými výkyvmi, zriedka dosahujú veľmi vysoké vrcholy v letných mesiacoch. Južná strana (SM Di Licodia, Biancavilla, Paternò, Belpasso) sa vyznačuje väčšími silnými dennými teplotnými výkyvmi, a preto je určené neskoršie prostredie Severná strana (Randazzo, Castiglione, Linguaglossa) sa vyznačuje väčšími zrážkami, ako aj silnými výkyvmi termika medzi dňom a nocou. Všetky tieto klimaticko-environmentálne prvky sú teda vhodné pre vinohradníctvo zamerané na kvalitu.

NAJVÝZNAMNEJŠIE ODRODY HROZNA NA ETNE

NERELLO MASCALESE

Nie je prehnané definovať Nerello Mascalese ako hlavnú pôvodnú vínnu révu v oblasti Etny.
Jeho pôvod je neistý, aj keď prevláda názor, že ho pred niekoľkými stovkami rokov vybrali vinohradníci z Etny v Mascali, meste na svahoch Etny. Prvé písomné informácie o tomto víne pochádzajú z polovice 18. storočia vďaka dielu Domenica Sistiniho: „Spomienky na sicílske vína"
Táto odroda viniča vstupuje do zloženia Etna Rosso a Doc na minimálne 80 %.
Je rozšírený v celej oblasti Etny od 350 do 1 050 m n. m. Rovnako ako všetky pôvodné viniča Etny dozrieva neskoro (2. dekáda októbra). Používa sa výlučne na výrobu vína aj v kombinácii s červeným a bielym bobuľovým hroznom.
Tradičné spracovanie dáva život skvelým červeným vínam na vyzrievanie so sýtočervenou farbou, v ktorej prevládajú čuchové vnemy fialiek, tabaku a korenia spolu s typickou príjemnou tannicou. Charakteristiky silne ovplyvnené klimatickým trendom roka.
Malá zaujímavosť: v oblasti Etny je ľahké nájsť staré alebo veľmi staré stromčekové révy Nerello Mascalese, ktoré sa šplhajú po celej hore pomocou terás z čiernych lávových kameňov.

NERELLO CAPPUCCIO

Rodná réva z oblasti Etny, za svoj názov vďačí jedinečnému ložisku pestovaného stromu.
Neznámeho pôvodu sa však vždy v malých percentách (15 – 20 %) vyskytoval spolu s Nerello Mascalese vo viniciach Etnean a v iných sicílskych provinciách. V posledných desaťročiach ho vinári neustále opúšťajú až do takej miery, že im hrozí vyhynutie. Do zloženia vína Etna Rosso a Doc vstupuje spolu s Nerello Mascalese v menšej miere ako 20 %. Vinifikovaný v čistote dáva hotové vína na stredné vyzrievanie. Nerello Cappuccio má stredný, krátky, pyramídový strapec s guľovitým tvarom hrozna. Hrozno dozrieva podľa oblasti, v ktorej sa Cappuccio pestuje, medzi druhým septembrovým týždňom a prvými desiatimi dňami októbra.

CARRICANTE

Ide o veľmi starodávnu domorodú lianu rozšírenú na svahoch Etny. Zdá sa, že názov mu pripísali vinári z Viagrande, ktorí ho vybrali pred niekoľkými stovkami rokov. Zdá sa, že význam názvu možno pripísať hojným množstvám, ktoré „naložená" rastlina dokázala vyprodukovať. Sestini vo svojej práci hovorí, že bolo ustáleným zvykom vinohradníkov vo vyšších oblastiach Etny nechávať víno vyrobené z hrozna Carricante v sudoch spolu s kalmi, aby na jar podporili jablčno-mliečne kvasenie užitočné na utlmenie typického „hrubá" kyslosť „kyseliny jablčnej. Aj dnes je jablčno-mliečna fermentácia nevyhnutná na získanie vynikajúceho vína typického pre toto hrozno.
Rozšírený je najmä na východných (950 mnm) a južných (1 050 mnm) svahoch Etny, vo vyšších oblastiach, kde Nerello Mascalese takmer nedozrieva, alebo vo vinohradoch zmiešaných so samotným Nerello Mascalese a bielou Minnellou. Vstupuje do ústavy Etna Bianco (60%) a Etna Bianco Superiore (80%) a Doc. Rovnako ako všetky pôvodné Etna viniča dozrieva neskoro (2. dekáda októbra). Používa sa výlučne vo vinárstve, najmä spolu s ďalšou excelentnosťou Etny, ako je Nerello Mascalese. Ak je správne vinifikované, vznikajú biele s nečakanou dlhou životnosťou, v ktorých prevládajú pocity pomarančového kvetu, anízu a bieleho ovocia, sprevádzané v ústach elegantnou kyselinkou a jemnou mineralitou.

 

Diskusia

(0 komentárov)

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Súkromie - potvrdenie *

Obsah stránky je určený osobám starším ako 18 rokov

Na stránke sa pracuje.

Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Objednať