Primitivo. História, odroda hrozna.

Pridané 2.11.2022 10:56:55 Počet zobrazení 1437

Čo znamená víno Primitivo? História, odroda hrozna a hlavné charakteristiky tohto červeného z Puglie so skutočne starovekým pôvodom

Primitivo. História, odroda hrozna.

Primitivo za 30 sekúnd

 - Primitivo je malé hrozno s tenkou šupkou, plné trieslovín
 - Produkuje trochu ovocné víno, v ktorom triumfuje černicový, čierny slivkový a jahodový lekvár, potom zreteľné tóny sladkého korenia, sladkého drievka, vanilky a tabaku.
 - Primitivo môže byť suché až sladké, stredne plné až plné. Má stredné až vysoké taníny, nízku až strednú kyslosť. Má vysoký obsah alkoholu.
 - Pestuje sa v celom južnom Taliansku, ale hlavne v Puglii. Hojne sa pestuje aj v Chorvátsku (kde je známy ako Tribidrag a Crljenak Kasteljanski) a v Kalifornii , kde je známy ako Zinfandel.

Zoznámenie sa s Primitivom

Primitivo sa pestuje v celom južnom Taliansku, no jeho centrum je v teplej a slnečnej Puglii. Tomuto hroznu sa darí v týchto slnečných klimatických podmienkach, kde produkuje pozoruhodné výnosy pre vysokoobjemové a obzvlášť ovocné vína. Primitivo di Manduria, krok vpred v klasifikácii talianskych vín, je od roku 1974 označované ako DOC v regióne Puglia. Toto označenie znamená, že víno sa vyrába podľa prísnejších kritérií ako IGT. V tejto oblasti toto hrozno produkuje suché aj sladké štýly s komplexnými a vrstvenými vínami. Sladký štýl Primitivo di Manduria Dolce Naturale sa stal prvým DOCG v Puglii v roku 2010 . Vyrába sa len v ročníkoch, ktoré podporujú neskorý zber na získanie koncentrovaného cukru. Hrozno sa následne suší metódou passito pre väčšiu intenzitu. Po desaťročia má Puglia povesť masového producenta miešaného hrozna, no tento imidž sa mení. Dnes si Primitivo (najmä z Mandurie) razí cestu na medzinárodnú vinársku scénu.

Primitivo degustačné poznámky

Primitivo sa líši vo vôni a chuťovom profile v závislosti od toho, kde sa pestuje a ako sa vyrába. Vďaka teplému podnebiu Puglii je však charakteristická pre všetky vína Primitivo koncentrovaná ovocnosť a pomerne vysoký alkohol. Puglia IGT: na pohľad brilantný rubín, pôdy bohaté na železo produkujú hrozno s červeným a čiernym ovocím, stredným telom a nízkou až strednou kyslosťou. Salento IGT: jasne červené, Primitivo del Salento je podobné vínu Puglia IGT. Rovnako ako v Puglii sa tu vyrába obrovské množstvo vína, z veľkej časti Primitivo. Primitivo di Manduria DOC : pýši sa rovnakým rubínovo červeným a rovnakým koncentrovaným ovocím a džemom ako Primitivo IGT, ale často podlieha zreniu. To dodáva vanilku a kožené tóny, komplexnosť, štruktúru a dlhú životnosť. Toto víno je suché a má minimálny obsah alkoholu 13 %, hoci vyššie hodnoty sú bežné. Je stredne plné so strednou kyslosťou. Gioia del Colle Primitivo DOC: jedna z najdôležitejších výrobných oblastí Primitivo, Gioia del Colle, má podobný charakter ako Primitivo di Manduria, ale má jemnejšie ústa a telo. Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG : na pohľad sýto rubínovo červená s nádychom granátu, sú tu náznaky bobuľového ovocia, džemu, korenia, tabaku a sladkého drievka. Toto víno má zamatovú konzistenciu, je stredne sladké, plné, štruktúrované a má vysoký obsah alkoholu vďaka spôsobu výroby passito; dobrá životnosť a dlhý záver.

Primitivo vínne štýly a výrobné metódy

Primitivo sa vyrába v dvoch hlavných štýloch prostredníctvom rôznych vinohradníckych a pivničných techník. Primitivo nachádzajúce sa v apeláciách IGT má tendenciu byť pestované vo veľkých objemoch ako pre skoré pitie odrodových vín, tak aj pre miešanie. V pivnici sa vinifikuje s pomocou dubu alebo bez neho.
Kategórie DOC produkujú Primitivo s prísnejšími metódami pestovania a vinifikácie ako vína úrovne IGT. V rámci špecifických hraníc a prísnych metód výroby vína sú povolené len konkrétne druhy hrozna, ktoré dodávajú vínam väčšiu jemnosť. Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG sa získava metódou sušenia. Ovocie sa zbiera neskoro, aby sa skoncentrovali cukry a arómy, a potom sa suší vo vnútri. To ešte viac zintenzívni arómy, chute, telo a vedie k väčšiemu obsahu alkoholu. Pri fermentácii ovocia je prirodzená hladina cukru taká vysoká, že kvasenie sa zastaví bez akéhokoľvek zásahu. Výsledkom je bohaté a sladké víno. To znamená, že si vyžaduje nielen špecifické vinohradnícke a pivničné metódy, ale musí prejsť aj špeciálnou vládnou degustáciou, aby sa kvalifikoval do prestížnej klasifikácie. Vína DOCG musia byť vo výrobnom priestore aj fľašované.

Spárovanie s Primitivo

Primitivo je koncentrované, hlboko ovocné a stredne plné až plné víno, preto ho treba spárovať s jedlami, ktoré sa vyrovnajú jeho intenzite. Nasledujúce tipy vám pomôžu.

 - Mäso a ryby
 - Talianske údené mäso
 - BBQ rebrá
 - Pečené jahňacie a kuracie mäso
 - Bravčové rebierka
 - Všetky druhy hamburgerov
 - Losos

Séria vegetariánskych jedál, ktoré sa hodia k rôznym štýlom Primitivo:
 - Grilovaná zelenina, ako sú baklažány, červená paprika, šampiňóny, cukety
 - Hubové rizoto
 - Čierne olivy
 - Cestoviny všetkých druhov s bohatými syrovými a paradajkovými omáčkami

Syr a sladkosti Suché štýly Primitivo sa najlepšie spájajú s vyzretými syrmi, zatiaľ čo Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG je ideálny pre dezerty. Puglia IGT, Salento IGT, Primitivo di Manduria DOC a Gioia del Colle Primitivo DOC

 - Pikantný čedar, parmezán, údená gouda a halloumi
Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG
Modré syry
Čokoľvek, pokiaľ je prítomná horká čokoláda (pena, koláč, koláč)

Typy Primitivo

Okrem kategórií IGT, DOC a DOCG majú niektoré vína Primitivo na etikete označenie „Riserva". To naznačuje, že víno má vyšší obsah alkoholu a dlhšie zrenie, ako vyžadujú miestne zákony o označovaní. Primitivo Riserva musí mať minimálne 14 % a musí vyzrieť minimálne 24 mesiacov, z toho deväť v sude.

Aký druh vína sa podobá na Primitivo?

 - Zinfandel
 - Amarone della Valpolicella
 - Recenzia Valpolicella
 - Negroamaro
 - Côtes de Bordeaux
 - Nero d'Avola
 - Châteauneuf-du-Pape / Gigondas / Vacqueyras
 - Rioja Reserva a Gran Reserva
 - Bandol
 - Červené zmesi Pays d'Oc
 - Barossa Shiraz
 - Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG
 - Recioto della Valpolicella
 - Sherry Pedro Ximenez

Zábavné fakty

Primitivo dozrieva nerovnomerne, čo znamená, že strapec môže priniesť nie veľmi zrelé hrozno, kým hrozno dozrieva a zvädne. To vedie ku koncentrovaným a bylinkovým ovocným vôňam a chutiam a predovšetkým umožňuje druhú príležitosť na zlepšenie alebo dokonca obnovenie negatívnych udalostí, ktoré sa vyskytli pri prvej vinifikácii.
Primitivo prišlo s najväčšou pravdepodobnosťou do Talianska v roku 1700
Primitivo sa môže vyrábať v suchom, stredne sladkom alebo sladkom štýle
Názov Primitivo odkazuje na skutočnosť, že toto hrozno dozrieva skoro – nie že ide o „primitívny" alebo drsný druh hrozna.
Bývalý kapitán FC Chelsea a Anglicka John Terry uviedol na trh výber talianskych vín pod značkou Wine of Champions od enológa Fabia Cordellu , kolekcia zahŕňa biele (100% Chardonnay), ružové (Primitivo) a červené Salice Salentino, doplnené 80 % Negroamaro a Malvasia Nera

Diskusia

(0 komentárov)

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Súkromie - potvrdenie *

Obsah stránky je určený osobám starším ako 18 rokov

Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Objednať