Suroviny
Na bochník asi 12 plátkov
(verzia pre biely chlieb a verzia pre čierny chlieb s cereáliami a semienkami)
400 g múky Manitoba typu 0 (alebo 300 g múky RusticOtto a 80 g múky typu 0 Manitoba na obilniny a semená)
250 g čerstvého plnotučného mlieka izbovej teploty
30 g teplej vody
15 g lisovaných čerstvých pivovarských kvasníc (10 g pre verziu s cereáliami a semienkami)
60 g mäkkého masla
5 g soli
1 lyžičku cukru (pre verziu s medom s cereáliami a semiačkami)
Na náplň - biely chlieb
Kozia alebo ovčia ricotta podľa chuti
Pomarančový džem podľa chuti
Na plnku - chlieb s cereáliami a semiačkami
Pečené bravčové karé podľa chuti
Pachino paradajky naložené v oleji, soľ a majorán podľa chuti
Postup
Najskôr rozpustite droždie v teplej vode, dobre premiešajte a po dvoch minútach vylejte do múky. Pridajte cukor (alebo med) a mlieko a miešajte, kým nedosiahne elastickú a homogénnu konzistenciu, potom pridajte maslo a soľ. Znova miesime 5/10 minút, aby sme získali jednotné, mäkké a elastické cesto. V prípade potreby môžete pridať lyžicu múky, ak je cesto príliš vlhké, alebo trochu vody alebo mlieka, ak je príliš tuhé.
Vytvorte guľu, vložte ju do mierne vymastenej misy, prikryte tanierom alebo plastovou fóliou a nechajte na teplom mieste odpočívať, kým sa zdvojnásobí (trvá to asi hodinu a pol).
Po vykysnutí cesto vymiesime a vyvaľkáme na obdĺžnikový plát s hrúbkou 1 cm, potom zvinieme na kratšej strane a vložíme do 28 cm vysypanej a maslom vysypanej formy a necháme kysnúť 45 minút. /60 minút.
Po skončení druhého kysnutia pečieme v predhriatej rúre v statickom režime s hrncom s vodou pri teplote 210 °C 5 minút, potom 25/30 minút pri 190 °C. V prípade potreby po 20/25 minútach prikryte fóliou.
Ak používate uzavretú škatuľovú formu, varte pri 180 ° 30 minút s pokrievkou, potom 20 bez pokrievky, vyberte ju a pokračujte vo varení 10 minút.
Po uvarení ho ešte teplý vyklopte z formy a nakrájajte na plátky, až keď úplne vychladne.
Žiadne komentáre
Žiadne komentáre
Nový komentár