Suroviny (pre 8/12 osôb)
Na cesto
170 g múky Farina Biologica Tipo 00
20 g nesladeného kakaového prášku
200 ml vareného vína izbovej teploty
100 g 70% horkej čokolády
3 stredne veľké vajcia
160 g mäkkého masla izbovej teploty
150 g pomarančovej marmelády (plus 180 g na plnenie)
12 g prášku do pečiva na koláče
1 polievková lyžica pandispices (škorica, zázvor, klinčeky, muškátový oriešok)
Na záver 120 g cukrovej polevy
40 g horkého kakaa
80 g vareného vína
50 g tmavej čokolády 70%
Pomaranče v sirupe
Mandľové vločky
Na varené víno
750 ml červeného vína Sciare di Est Nero D´Avola Sicilia DOC - Antichi Vinai
120 g cukru
1 pomaranč
1 malé jablko
3 tyčinky škorice
2/3 badiánu
4/6 klinčekov
Nastrúhaný muškátový oriešok podľa chuti
Postup
Najprv si pripravíme varené víno: pomaranč umyjeme a zbavíme šupky bez šupiek bielu časť, potom jablko umyjeme a nakrájame na plátky. Nalejte víno do hrnca, pridajte cukor, škoricu, klinčeky, jablko, pomarančovú kôru a štipku muškátového orieška. Varte aspoň 15 minút, potom nechajte vychladnúť a sceďte.
Na prípravu cesta začnite nasekaním čokolády a jej rozpustením na veľmi miernom ohni. Premiešame, odstavíme z ohňa a po vychladnutí pridáme varené víno a pomarančovú marmeládu (ak má veľmi veľké kúsky, premiešame), potom pomocou šľahača zjednotíme.
Zvlášť vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom, kým zmes nie je svetlá a nadýchaná. Po jednom pridávame vajíčka a čokoládovú zmes a stále miešame. Keď sú všetky ingrediencie dobre premiešané, pridajte predtým preosiatu múku, korenie, prášok do pečiva a kakao.
Po dosiahnutí homogénnej konzistencie zmes vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej nepriľnavej formy s otváracím kruhom (priemer 18/20 cm), zarovnáme a pečieme pri 150° v statickom režime 70/80 minút.
Po upečení vyberte koláč z rúry a nechajte vychladnúť, potom ho vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Po vychladnutí prekrojíme na polovicu a naplníme pomarančovou marmeládou.
V tomto bode si môžete pripraviť polevu: do hrnca pridajte kakao, cukor a varené víno a nechajte ho zohriať, potom odstráňte z ohňa a pridajte nasekanú čokoládu, miešajte, kým nevznikne homogénna zmes. Necháme mierne vychladnúť, zosklovatieme a ozdobíme pomarančmi v sirupe a jemne opečenými plátkami mandlí.
Žiadne komentáre
Žiadne komentáre
Nový komentár