Suroviny (na veľký vrkoč)
350 g múky Farina Tipo 1
150 g múky Farina Tipo Manitoba
250 g kysnutého cesta (alebo kocky pivovarských kvasníc)
100 g cukru
2 veľké (alebo 3 malé) vajcia
100 g masla
100 g hrozienok (podľa chuti)
250 ml čerstvého plnotučného mlieka
Nastrúhaná kôra z veľkého citróna
Postup
Najprv si do misy preosejeme múku, potom rozmiešame droždie v 3 alebo 4 polievkových lyžiciach teplého mlieka a lyžičke cukru (ak materské droždie použijeme 100 g mlieka na jeho rozpustenie). Roztopené droždie a zmes mlieka pridajte do múky a začnite miesiť.
V tejto chvíli po troškách pridajte cukor a zvyšné mlieko a pokračujte v miesení, kým sa úplne nevstrebe. Pridajte hrozienka a miešajte, kým nedosiahnete homogénnu konzistenciu, potom nechajte kysnúť, kým sa zdvojnásobí: pivovarským kvasniciam to bude trvať asi hodinu a materským kvasniciam až 3 hodiny.
Po kysnutí cesto premiestnite na pracovnú dosku, mierne ho vyfúknite a rozdeľte na tri alebo štyri pramene a potom vytvorte vrkoč. Povrch potrieme trochou teplého mlieka a necháme ešte 30 minút odpočívať. Pečieme pri 200 ° asi 30 minút.
Žiadne komentáre
Žiadne komentáre
Nový komentár