PRODUCENT: Eno-trio
OBLASŤ: Etna, Sicília
TYPOLÓGIA: Organické, červené víno
HROZNO: 100% Pinot Noir
VINTAGE: 2020
DÁVKOVANIE CUKRU: Brut 13%
Toto víno sa vyrába z hrozna Pinot Noir . Vinič sa pestuje v ílovitej pôde asi pol hektára v nadmorskej výške 1000 metrov nad morom.Pozemok sa nachádza na severnej strane Etny, v údolí medzi sopkou a horou Pizzo-Filicia Contrada „Lago" v r. obec Maletto.
VINIFIKÁCIA
Zber prebieha výlučne ručne v dierovaných boxoch koncom septembra. Odstopkované vylisované hrozno sa nechá kvasiť pri nekontrolovanej teplote v otvorených kadiach. Spontánna fermentácia bez pridania vybraných kvasiniek pri macerácii so šupkami je veľmi pomalá a trvá asi 12 dní. Potom sa odťahuje lisovaním ručným hydraulickým lisom. Získané víno sa zavádza do dubových sudov, barikových sudov a tonneaux v druhej pasáži, kde prebieha spontánna jablčno-mliečna fermentácia. V barikových sudoch a tonneaux víno zostáva šesť mesiacov, pričom sa rafinuje na ušľachtilom feccinu. Oddelený od posledného zostáva ešte ďalších 6 mesiacov. Nasleduje obdobie 6 mesiacov v oceli, potom fľaškované, kde sa zušľachťuje asi 5/6 mesiacov pred dosiahnutím konečného miesta určenia.
CHARAKTERISTIKA
Červené víno má granátovo červenú až fialovú farbu. Jemne trieslovinové, s intenzívnou a éterickou vôňou lesných plodov, najmä čiernej čerešne, a plnou a pretrvávajúcou chuťou. Hodí sa najmä k robustným mäsitým jedlám, divine a slaným vyzretým syrom.

20 €
Nový komentár