ZÁPISNÍK VINÁRA:
Namiesto domáceho Carricante, ktorý rastie na východnej strane sopky, je Passobianco vyrobené zo 100% Chardonnay. Keď Franchetti dorazil na Etnu, zasadil 4 hektáre hrozna na strmých terasách medzi 850 a 1 000 metrami /2 600 až 3 300 stôp nad morom v Contrada Guardiola, vo veľmi sypkej, hlbokej láve, ktorá je bohatá na minerály. Toto víno sme začali vyrábať v roku 2007 a predtým je známe ako Guardiola bianco.
Tento rok dozrievania aj na Etne sa pre ročník 2019 vyznačoval vyslovene chladnou jarou počas apríla a mája s miernym mrazom od 6. do 7. mája. Toto pretrvávajúce chladné počasie bez prerušenia pokračovalo až do konca mája, čo spôsobilo výrazné oneskorenie kvitnutia, ktoré samotné pokračovalo až do polovice júna.
Jún napokon priniesol postupné a neustále zvyšovanie teplôt s následnou násadou plodov.
Potom, ku koncu mesiaca, sme začali mať neuveriteľne vysoké teploty, vrcholiace blízko 40 stupňov Celzia (takmer 104 stupňov Fahrenheita); tieto horúčavy trvali až do konca septembra, čo umožnilo viničom zotaviť sa z času, ktorý priniesla studená jar. To nám umožnilo začať riediť bobule začiatkom augusta.
Zber Chardonnay sa začal neskôr v tomto roku, 17. septembra, a po vstupe do októbra sme zaznamenali dôležitý skok vo fenolovej zrelosti červených bobúľ vďaka dramatickému obdobiu denného cyklu, ktorý nastal v rovnakom čase ako prvá štvrť mesiaca. Tento ročník priniesol vlnité vína, ktoré nemajú príliš vysoký obsah alkoholu, so správnou rovnováhou medzi sviežim ovocím a vertikálnou kyslosťou, charakteristickými pre toto posledné obdobie fyziologickej zrelosti na konci kľukatého vegetačného obdobia. Rok vynikajúcej kvality.
Žiadne komentáre
Žiadne komentáre
33 €
Nový komentár