Suroviny
300 g múky Farina Tipo 1
200 g múky Farina Tipo 00
200 g kvásku (alebo 18 g čerstvých pivovarských kvasníc)
300 g vody izbovej teploty alebo mierne vlažnej
60 g bravčovej masti
8 g soli
Postup
Najprv nasypte múku do misky, samostatne rozpustite vo vode droždie (alebo rozdrobte droždie v 100 g vody), potom pridajte k múkam (pridajte aj zvyšnú vodu v prípade, že používate pivovarské droždie) a začnite miešať.
Keď je cesto elastické a homogénne, pridajte bravčovú masť a soľ, potom pokračujte v miesení, kým nezískate mäkké cesto, ktoré sa nelepí.
V tomto bode vytvorte guľku a vložte ju do mierne vymastenej misy, zalepte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste alebo mimo prúdu, kým sa objem nezdvojnásobí (asi 4 hodiny, ak používate materské droždie, asi 1 hodinu a polovicu, ak použijete pivovarské kvasnice).
Keď je kysnutie hotové, pracovnú dosku posypeme múkou, cesto rozvaľkáme a vyvaľkáme valčekom na hrúbku 6/7 mm, potom vykrajovačkou na pečivo urobíme kolieska s priemerom 8 cm. Odležané cesto vymiesime a tento postup opakujeme, kým sa neminie.
Pokračujte vo varení: ak máte tigellierový tanier, varte tigelle v príslušných kruhoch, inak použite nepriľnavý alebo liatinový plech. Varte 4/5 minúty, tigelle otáčajte a jemne ich rozdrvte špachtľou.
Keď sú pripravené, podávajte ich teplé alebo pri izbovej teplote, rukami ich otvorte na polovicu a naplňte podľa potreby v sladkej aj slanej verzii.
Žiadne komentáre
Žiadne komentáre
Nový komentár