Ingrediencie
Na 8 malých alebo 6 stredných sendvičov
200 g múky typu 2
100 g múky Manitoba typu 0
120 g zrelého kvásku pri izbovej teplote (alebo pol kocky pivovarských kvasníc)
200 g len teplej vody
15 g sušeného mlieka ( voliteľné)
1 zarovnaná lyžička medu
1 vajce
1 štipka soli
25 g maslových vločiek (alebo 20 g extra panenského olivového oleja)
1 kvapka mlieka na potretie
2 polievkové lyžice sezamových semienok
Postup
Najprv rozpustite droždie v polovici vlažnej vody a dobre premiešajte. Múku zmiešame so sušeným mliekom, vytvoríme fontánu a zalejeme zmesou droždia a vody. V tomto okamihu pridajte zvyšnú vodu a med a potom začnite miesiť.
Keď sa cesto začne formovať, pridajte vajíčko a pokračujte v miesení 5/10 minút. Keď dosiahnete mäkkú, elastickú a jednotnú konzistenciu, pridajte maslo a soľ. Cesto miesime, kým nie je hladké a homogénne, potom prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 3/4 hodiny (alebo 1 hodinu, ak ste použili pivovarské kvasnice) na teplom mieste.
Keď je kysnutie hotové, rozdeľte cesto na 6 alebo 8 guľôčok, poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby boli od seba vzdialené asi 10 cm a nechajte ešte 2/3 hodiny kysnúť.
Po druhom kysnutí potrieme povrch závitkov mliekom a posypeme sezamom, potom pečieme pri 230° 5 minút, potom ešte 5/10 minút pri 210°.
Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke prikrytej utierkou, aby bola kôrka mäkká. Ak sa sendviče nespotrebujú do niekoľkých dní, môžete ich zmraziť alebo opekať v nasledujúcich dňoch.
Žiadne komentáre
Žiadne komentáre
Nový komentár